Artificial Intelligence - هوش مصنوعی  
انجمن را در گوگل محبوب کنيد :

بازگشت   Artificial Intelligence - هوش مصنوعی > داده کاوی > هستان شناسی و آنتولوژی(ontology)


 
تبليغات سايت
Iranian Association for the Advancement of Artificial Intelligence
ارسال تاپيک جديد  پاسخ
 
LinkBack ابزارهاي تاپيک نحوه نمايش
قديمي ۰۲-۲۰-۱۳۹۰, ۰۱:۲۳ بعد از ظهر   #1 (لینک دائم)
Administrator
 
آواتار Astaraki
 
تاريخ عضويت: خرداد ۱۳۸۷
محل سكونت: تهران-کرج!
پست ها: 3,465
تشكرها: 754
16,337 تشكر در 3,127 پست
My Mood: Mehrabon
ارسال پيغام Yahoo به Astaraki
Wink هستان شناسی ( آنتولوژی)

هستان شناسی ( آنتولوژی)

در معنی عام کلمه، آنتولوژی به شاخه‌ای از علم فلسفه اتلاق می‌گردد که به دنبال پاسخ به سؤالاتی از قبیل «هستی چیست؟» و «چه ویژگی‌های مشترکی در بین تمام موجودات وجود دارد؟» می‌باشد. در فلسفه، آنتولوژی سیستمی از دسته‌های مختلف است که از دیدگاه خاصی نسبت به دنیا ایجاد شده‌اند.
در سال ۱۹۸۰، مجمع هوش مصنوعی از لغت آنتولوژی برای دو منظور استفاده کرد: نظریه‌ای در مورد جهان مدل شده و مؤلفه‌ای از سیستم‌های دانش. این مجمع از این وسیله برای اثبات خودکار بهره گرفت. آنتولوژی در هوش مصنوعی و همچنین علوم کامپیوتر به مجموعه‌ای از لغات و فرضیات (عموماً در منطق مرتبه‌ی اول) گفته می‌شود که با توجه به معنی آن لغات ایجاد شده‌اند و به منظور توصیف یک واقعیت خاص طراحی شده‌اند. استفاده از این مفهوم در سال‌های اخیر بسیار رواج یافته است و دلیل این امر را می‌توان افزایش ارتباطات و اطلاعات دانست.
تولید اتوماتیک شبه-آنتولوژی به روش استخراج مفاهیم از وب توسعه و رشد وب معنایی مشوق اصلی تولید آنتولوژی در دامنه های متفاوت میباشد. تولید آنتولوژی معمولا وقت گیر، خسته کننده، خطادار و وابسته به دانش مهندس دامنه است . یکی از مشکلات اصلی در این زمینه ، دسترسی به مجموعه واژگان معتبر و کامل برای تولید آنتولوژی است . در این تحقیق با استفاد ه از یک روش نمونه برداری صفحات اولیه در مقیاس بزر گ و استفاده از الگوریتمهای پردازش زبان طبیعی، تحلیلهای آماری و تکنیک های بازیابی اطلاعات، یک روش اتوماتیک برای تولید شبه-آنتولوژی برای دامنه پژوهش در علوم کامپیوتر پیشنهاد شده است. هدف اصلی ما تهیه اتوماتیک مجموعه بزرگی از واژگان و مفاهیم اصلی دامنه است که کار تولید آنتولوژی را سریعتر و راحتتر کند. بدین منظور صفحا ت مرتبط در این دامنه با استفاده از یک خزشگر تاکید ی مبتنی بر واژگان مورد استفاده قرار گرفته و با استفاده از تکنیکهای مذکور لیست کاملی از واژگان دامنه استخراج شده است. برای استفاده مجدد این روش در دامنههای دیگر، فرآیند ساخت آنتولوژی نیز تا حد ودی مستقل از دامنه پیاده سازی شده است.

مقدمه
اطلاعات و منابع موجود در وب بصورت فزآیندهایی رو به رشد هستند و استفاده کنندگان وب نیازمند یک درک مشترک از آنها دارند. آنتولوژی نقش اصلی را در مبادله اطلاعات و توسعه وب لغوی بسمت وب معنایی دارد. آنتولوژی یک مدل مفهومی است که موجودیتهای واقعی در یک دامنه خاص و روابط بین آنها را به صورت صریح و رسمی مدلسازی می کند. مشکل اساسی کار ، تهیه دستی آنتولوژی استکه وقت گیر، خسته کننده و دارای خطا می باشد و به دانش کافی در زمینه دامنه کاربرد و زبان توصیف آنتولوژی نیاز دارد. در اینجا یک روش ترکیبی از روشهای موجود برای تولید شبه آنتولوژی بعنوان مبنای تولید آنتولوژی برای دامنه “حوزه پژوهش در علوم کامپیوتر” بکار گرفته شده که قسمت زیادی از کار را بدون از دست دادن کیفیت و مستقل از دامنه بطور اتوماتیک انجام میدهد.
برنامه های خاص
دراین تحقیق دونوع برنامه خاص منظوره نوشته شده است: خزشگر و سازنده آنتولوژی. وظیفه “خزشگر ” جمع آوری صفحات وب می باشد و شامل دو قسمت است: خرشگر معمولی که با شروع از یک آدرس URL به جمع آوری صفحات می پردازد و “خزشگر تاکیدی ” که با استفاده از یک آنتولوژی به جمع آوری صفحات مربوط به یک حوزه خاص میپردازد. یکی از ماجولهای مهم آنHTML2TEXT میباشد که وظیفه آن تبدیل فایل HTML ورودی به محتوای متنی متناظر میباشد. برنامه “سازنده آنتولوژی ” با استفاده از صفحات جمع آوری شده توسط خزشگر معمولی به استخراج واژگانی که با فرکانس بالا تکرار میشوند میپردازد. در اینجا از ماجول آمادهPorter Stemmer استفاده شده است که با دریافت هر کلمه، ریشه آنرا به عنوان خروجی برمی گرداند. با استفاده از این ماجول کلمات هم خانواده به یک ریشه یکسان تبدیل میشوند که حجم واژگان استخراج شده از صفحات را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
ابزار توسعه آنتولوژی
یکی از تصمیمات مهم در فرآیند ساخت آنتولوژی، انتخاب ابزار ویرایش و زبان نمایش آنتولوژی است . این دو پارامتر روی چرخه حیات آنتولوژی، کیفیت و استاندارد سازی آن تاثیر مستقیم دارند . از نرم افزار Protégé ۳٫۱٫۱ میتوان بعنوان محیط ویرایش و توسعه آنتولوژی استفاده نمود. محیط Protégé با تعیین کلاسها، سلسله مراتب آنها و نمونه های عضو هر یک، آنتولوژی را بهتر توصیف میکند . این محیط امکان توسعه آنتولوژی یک حوزه را از طریق ابزارهای متعدد مدلسازی بسهولت فراهم میکند و میتوان به شیوه کاملا بصری و بدون نیاز به درگیری با جزئیات قالبهای فوق الذکر، به ساخت، دستکاری اجزاء و پشتیبانی آنتولوژی پرداخت. از OWL میتوان بعنوان زبان نمایش و توصیف رسمی مفاهیم در آنتولوژی استفاده نمود. این زبان علاوه بر نمایش سمبلیک معانی، روشهای رسمی را برای بکارگیری و پردازش آنها تعریف میکند. در این زبان جستجو و کشف روابط بین مفاهیم، یافتن ناسازگاریها در آنتولوژی، پردازش اطلاعات داخل مستندات بسادگی انجام می شوند. از این زبان می توان برای نمایش صریح معنی واژه ها در لغت نامه و ارتباط بین آنها استفاده نمو د.
روش انجام کار
راه حل پیشنهادی، یک روش نیمه اتوماتیک است. ابتدا یک لیست اولیه از واژگان مربوط به دامنه مورد نظر توسط مهندس دانش تهیه میگردد. این لیست بعنوان “دانه” در تهیه شبه آنتولوژی مورد استفاده قرار می گیرد. سپس با کمک موتورهای جستجوگر، نمونه هایی از صفحات اولیه از دامنه را جمع آوری می نماییم . سپس با استفاده از خزشگر تاکیدی یک انباره از صفحات آموزشی را استخر اج می کنیم و با استفاده از تکنیک های پردازش آماری، بازیابی اطلاعات و پردازش متن از مجموعه این صفحات، یک سری واژه استخراج می نماییم . این مجموعه کلمات تشکیل یک شبه آنتولوژی می دهند. در توسعه های آتی میتوان این شبه آنتولوژی را اصلاح نموده و با درج روابط بین مفاهیم و تعیین ویژگیها، آنرا را به یک آنتولوژی کامل تبدیل نمود. در قسمت های زیر جزئیات عملیات انجام شده جهت ساخت شبه -آنتولوژی را توضیح میدهیم.
تهیه صفحات نمونه
در این مرحله نمونه های جامعی از حوزه مورد نظر پید ا نمودیم . این نمونه ها باید تا حد امکا ن نماینده صفحات موجود در این دامنه باشند .
نکته مهمی که در مساله نمونه برداری باید ملاحظه شود تنوع نمونه ها است. در واقع نمونه هایی که از لحا ظ ساختار و معنا شبا هت زیادی به
هم دارند، از لحاظ اطلاعاتی چندان حائز اهمیت نیستند. مجموعه این صفحات میتواند دو کاربرد متفاوت در عملیات خزش تاکیدی داشته باشد. کاربرد اول آشنایی با ادبیات دامنه (مجمو عه واژگان) است که ما با استفاده از این کاربرد، یک بردار (شبه آنتولوژی) برای کل صفحات مرتبط ساختیم. کاربرد دوم اولویت دهی و کشف الگوهایی برای آدرس های صفحات مرتبط است. در این تحقیق فقط از کاربرد اول استفاده نمودیم و قصد داریم در توسعه های آتی از کاربرد دوم نیز استفاده کنیم . برای نیل به این هدف، صفحاتی را پیدا کردیم که حاوی تعداد زیادی لینک به صفحات مطلوب در حوزه مورد نظر باشند.
تولید اتوماتیک شبه-آنتولوژی
با استفاده از صفحات نمونه مرحله قبل ، یک مجمو عه از عبارتهایی که در حوزه مورد نظر اهمیت دارند استخرا ج میکنیم. به این عبارتها در حالت کلی ادبیا ت حوزه می گویند. ادبیات حوزه در واقع یک حالت بسیار ساده از آنتولوژی است که شبه آنتولوژ ی نامیده می شوند .همانطور گه گفته شد آنتولوژی توصیف رسمی یک دامنه است . این توصیف دو بخش اصلی دارد . کلمات و روابط میان آنها . کلمات در واقع همان ادبیات حوزه هستند و روابط میان کلمات بخش رفتاری آنتولوژی را می سازد. ما این شبه آنتولوژی را به صورت یک بردار از ترم ها در نظر میگیریم. نحوه ساخت این بردار به این صورت است که ابتدا تمام کلمات استفاده شده در مجموعه صفحات را همراه با تعداد تکرار هر کدام استخراج می کنیم و پس از مرتب کردن آنها بر حسب میز ان تکرار، آنهایی که خاصیت تمیز دهندگی ندارند ر ا حذف میکنیم. کلماتی که حذف میشوند را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
۱- کلمات ایست معمولی : این کلمات که تعداد آنها تقریبا ۲۰۰ تا است در زمینه بازیابی اطلاعات بسیار شناخته شده هستند به عنوان مثال میتوان به . . .,am, is, a, as اشاره کرد.
۲- عبارتهایی که تکرار خیلی پایینی دارند، پس از حذ ف کلمات ایست حدودا ۵۷۰۰۰ کلمه باقی ماند . از این کلمات حدود ۸۰ درصد آنها تکراری کمتر از ۱۰ بار داشتند. در واقع این کلمات فرکانس قابل اعتنایی ندارند و در فرآیند جستجو و طبقه بندی چندان مفید نیستند. به همین دلیل و نیز به دلیل کاهش سرباره ا ی محاسبات، کلماتی که کمتر از ۹۰ بار تکرار شده بودند حذف نمودیم .
۳- کلماتی که تکرار بالایی دارند اما خاص این حوزه نیستند: در واقع کلمات عمومی هستند که در همه حوزه ها وجود دارند ما این کلمات را NewStopword می نامیم . روش مورد استفاده ما در حذف این گونه کلمات ، استفاده از مثالهای منفی است . در واقع ما از یک شبه آنتولوژی عام استفاده می کنیم تا کلمات غیر توصیف کننده را در حوزه مورد نظر خود کشف و حذف کنیم. ما پس از ساخت این شبه آنتولوژی عام، کلماتی که در اشتراک این شبه آنتولوژی عام و آنتولوژی ساخته شده برای حوزه علوم کامپیوتر موجود بودند را از لیست اولیه حذف کردیم.
عملیا ت ریشه یابی
شبه آنتولوژی بدست آمده تا این مرحله دارای عبارتهای تکراری زیادی است و لذا در این مرحله عملیات ریشه یابی را انجام دادیم تا در حالت کلی جنبه یاد آوری و دقت ر ا افزایش دهیم . دقت و یادآوری دو معیار مهم در ارزیابی سیستمهای بازیابی اطلاعات براساس آنتولوژی هستند. در این عملیات، برای هر کلمه ریشه لغوی آن را پیدا نموده و موارد تکراری را حذف نمودیم. به عنوان مثال ریشه همه کلمات Computing و Computer, Computation کلمه Compute است . الگوریتمهای متنوعی برای انجام عملیات ریشه یابی در زبان انگلیسی وجود دارند که مهمترین آنها الگوریتم کد باز Porter میباشد. عملیات ریشه یابی در این حوزه باعث کاهش تعداد شاخصها به میزان ۲۰ درصد شده است. خروجی این قسمت یک بردار توصیف حوزه علوم کامپیوتر (شبه آنتولوژی) است که دارای حدود ۸۰۰ کلمه ویژه میباشد .
ارزیابی آنتولوژی
برای ارزیابی آنتولوژی روشهای متفاوتی وجود دارد که ما در اینجا از معیار کاربرد آنتولوژی و روش مبتنی بر پردازش زبان طبیعی استفاده کرده ایم. هدف ما تعیین میزان کارایی آنتولوژی در کاربرد بازیابی صفحات متنی از وب و میزان صحت آنها میباشد. بنابراین ما از یک خزشگر تاکیدی استفاده کردیم که وظیفه آن یافتن و جمع آوری صفحات وب بر اساس شبه آنتولوژی بدست آمده است. رفتار این خزشگر در حالت کلی مشابه خزشگر ها ی معمولی است با این تفاوت که پس از بررسی صفحات ، فقط در صورت مطلوب بودن آنها اقدام به ذخیره سازی و شاخص گذاری میکند و در غیر اینصورت از آنها و لینک هایشا ن صرفنظر میکند. خزشگر تاکیدی با استفاده از یک فیلتر (میزان مطلوبیت صفحه که معمولا بر حسب شباهت محتوای صفحه به حوزه موردنظر محاسبه می شود) بعضی از مسیرها را هرس میکند. در روش ، ابتد ا میزان شبا هت هر صفحه جدید ر ا نسبت به شبه آنتولوژ ی تولید شده محاسبه می نماییم. ابتدا کلمات موجود در صفحه جدید را استخراج کرده و یک بردار برای آن میسازیم . آنگاه با استفاده از مدل فضای برداری شباهت صفحه جدید و شبه آنتولوژی را محاسبه می کنیم و در صورتی که از مقدار آستانه بیشتر باشد آن صفحه را ذخیره نموده و پس از استخراج لینک هایش عملیات را روی آن تکرار میکنیم. با توجه به اینکه در اینجا مساله نگهداری یا حذف صفحات جدید یک مساله دوحالته است، برای تسهیل عملیات از برای بازیابی استفاده کرده ایم. در واقع نسبت ترم های مدل بولی مشترک بین شبه آنتولوژی و صفحات جدید به کل ترم های موجود در شبه آنتولوژی را به عنوان معیار رد یا قبول صفحات به کار گرفته ایم. اما این معیار به تنهایی منجر به بروز یک مشکل مهم میشود. هنگامیکه به یک صفحه بسیار بزرگ (مثلا یک وبلاگ) برخورد می کنیم ، اگر بخش کوچکی از آن به علوم کامپیوتر اختصاص داده شده باشد، با توجه به این نکته که میزان اشتراک کلمات صفحه و آنتولوژی به کل کلمات آنتولوژی مقدار قابل توجهی است، این صفحه به عنوان یک صفحه مرتبط شناخته خواهد شد در حالی که چنین نیست . برای رفع این معضل ، راه حل پیشنهادی ما در نظرگرفتن دو حد آستانه است:
۱- حد آستانه دقت که به صورت نسبت اشتراک کلمات شبه آنتولوژی و صفحه به اندازه شبه آنتولوژی تعریف می شود. لذا فقط صفحاتی از این فیلتر رد خو اهند شد که حداقلی از ترم های حوزه علوم کامپیوتر (اینجا ۲۰ کلمه) را در خود داشته باشند.
۲- حد آستانه یاد آوری که عبارتست از نسبت اند ازه مجموعه اشتراک صفحه و شبه آنتولوژی به اندازه صفحه . این معیار باعث حذف صفحاتی می شود که فقط درصد کمی از حجم خود را به حوزه مورد نظر اختصاص داده اند.
از نکات مهم در مبحث خزش تاکیدی اولویت دهی به لینک های خروجی است و روش های متعددی برای آن وجود د ارد . روش ما به این صورت است که در صورت برخورد با یک لینک نامربوط (که براسا س محتوا مشخص می شود) از پردازش لینک های خروجی آن خودداری میکنیم. اما برای دو نوع صفحه دیگر (مربوط و مربوط با حجم بالا) لینک ها ی خروجی را نیز پردازش میکنیم. برای انجام عملیات خزش، با توجه به اینکه درصد بسیار ناچیزی از مجموعه کل صفحات به حوزه مورد نظر مربو ط هستند، در صورتی که مانند خزشگرهای معمولی از دایرکتوری های همه منظوره (مانند Dmoz یا Yahoo) شروع کنیم مشکل عمده ، محدودیت تعداد لینک های آنهاست . برای رفع حل این مشکل صفحاتی را پیدا کردیم که در زمینه پژوهش علوم کامپیوتر اصطلاحا Hub ها ی خوبی باشند . مفهوم Hub اولین بار توسط آقای Kleinberg و در قالب الگوریتم HITS معرفی شد. صفحات Hub صفحاتی هستند که حاوی تعداد زیادی لینک به صفحات مورد نظر کاربر باشند . به عنوان مثال می توان به موتور جستجوی Teoma اشاره کرد که پس از دریافت یک عنوان سعی میکند Hub های مناسب را برای آن پیدا کند. ما با استفاده از این موتور تعدادیHub مناسب برای حوزه پژوهش در علوم کامپیوتر پیدا نمودیم:
۱- لیست دانشگاههای دارای دپارتمان علوم کامپیوتر
۲- لیست علوم کامپیوتر
۳- افراد و سازمانهای مرتبط با علوم کامپیوتر
از میان این صفحات ، اولین مورد به دلیل گستردگی و تنوع نمونه ها گزینه بسیار مناسبی میباشد. با شروع از این سایت و با استفاده از خزشگر تاکیدی در مدت حدود ۲۴ ساعت موفق به گرد آوری بیش از ۲۲۰۰۰ صفحه شدیم. سپس با استفاده از میزان شباهت واژگان هر
صفحه به شبه آنتولوژی مرحله قبل و با کمک حدود آستانه تنظیم شده، از این تعداد حدود ۸۰۰۰ صفحه مرتبط تشخیص داده شدند. بررسی تصادفی صفحات نشان داد که با دقت بسیار خوبی (حدود۷۰ % ) صفحات مرتبط با موضوع شناسایی شده اند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت آنتولوژی تولید شده با درصد مناسبی می تواند برای شناسایی و استخراج صفحات وب مورد استفاده قرار گیرد.
نتیجه گیری
در این مقاله، ما یک روش تولید اتوماتیک شبه-آنتولوژی را برای دامنه پژوهش در علوم کامپیوتر توضیح دادیم. مبنای اصلی تولید آنتولوژی کامل دامنه، تهیه یک لیست کامل و مرتبط از واژگان می باشد که در روشهای دستی توسط مهندس دامنه تعیین میگردند و معمولآ سخت ،
وقت گیر و ناکامل است. ما در این تحقیق یک روش اتوماتیک را برای استخراج آنها از صفحات وب پیشنهاد نمودیم. روش ما ترکیبی از بکارگیری تکنیکهای تحلیل آماری، پردازش زبان طبیعی و خزشگر تاکیدی بود . مزیت های عمده روش ما ، استقلال از دانش ذهنی متخصص دامنه و اتوماتیک سازی فرآیند تهیه مجموعه واژگان اولیه از مجموعه بزرگی از صفحات متن در وب بود. اندک نمودن فعالیتهای دستی، سادگی فرآیند، اتوماتیک سازی فرآیند تست شبه-آنتولوژی، و قابلیت استفاده مجدد این روش در سایر دامنه ها از مزیتهای جانبی این روش می باشد. نهایتآ اینکه شبه آنتولوژی تولید شده می تواند با دقت مناسبی برای شناسایی و استخراج صفحات متن آزاد و شبه -ساختیافته در وب مورد استفاده قرار گیرد.
Astaraki آفلاين است   پاسخ با نقل قول
از Astaraki تشكر كرده اند:
arman1 (۰۳-۲۳-۱۳۹۰), asd11 (۰۸-۱۵-۱۳۹۳), green_Dream (۰۱-۱۶-۱۳۹۴), mostafa_mit (۰۲-۲۰-۱۳۹۱), sahar-sahra (۰۲-۸-۱۳۹۲), Sina (۰۴-۲۷-۱۳۹۱), worldman (۱۲-۱۱-۱۳۹۱)

  #ADS
نشان دهنده تبلیغات
تبليغگر
 
 
 
تاريخ عضويت: -
محل سكونت: -
سن: 2010
پست ها: -
 

نشان دهنده تبلیغات is online  
قديمي ۰۲-۲۰-۱۳۹۰, ۰۱:۲۴ بعد از ظهر   #2 (لینک دائم)
Administrator
 
آواتار Astaraki
 
تاريخ عضويت: خرداد ۱۳۸۷
محل سكونت: تهران-کرج!
پست ها: 3,465
تشكرها: 754
16,337 تشكر در 3,127 پست
My Mood: Mehrabon
ارسال پيغام Yahoo به Astaraki
Wink

هستی شناسی مبحثی میان­رشته­ای است که با رشته­های مهندسی رایانه، هوش مصنوعی، زبانشناسی، فلسفه، کتابداری و اطلاع­رسانی، علوم شناختی و ... ارتباطی بسیار نزدیک دارد. واژه هستی­شناسی اولین بار در رشته فلسفه مطرح شده است. این مبحث به عنوان یکی از مهم­ترین شاخه­های رشته فلسفه، به مطالعه وجود و هستی اشیا و موجودیت­های جهان از طریق رده­بندی جامع آن­ها می­پردازد. کل هستی متشکل از موجودیت­هایی است که به نحوی در ارتباط مفهومی با یکدیگرند. این ارتباط­ها، شبکه­ای در هم تنیده از مفاهیم را تشکیل می­دهند که کل آن تصویری از هستی را متبادر می­سازد. به دلیل نیاز به ابزاری برای طبقه­بندی مفاهیم، متخصصان هوش مصنوعی در دهه 90 با وام­گیری مفهوم هستی­شناسی از رشته فلسفه، به توصیف مفاهیم پرداختند. از این طریق، مفهوم هستی­شناسی به حوزه­های دیگر مانند کتابداری، وب معنایی، سیبرنتیک، زبانشناسی، پردازش زبان طبیعی و ... نیز راه یافت.

هدف اصلی هستی­شناسی­ها به عنوان ابزارهای معنایی، ایجاد تصویری از حوزه­ای موضوعی شامل مفاهیم و روابط میان آن­ها در آن حوزه است. مشهورترین تعریف هستی­شناسی در هوش مصنوعی را گروبر (۱۹۹۳) ارائه نموده است. "هستی شناسی، تعریف واضح و رسمی یک مفهوم­سازی به اشتراک گذاشته شده است". بنابراین مفهوم­سازی، گام اول در طراحی هستی­شناسی است. به این معنی که لازم است به عنوان یکی از مهم­ترین مراحل طراحی هستی­شناسی، مفاهیم موجود در حوزه موضوعی، روابط معنایی میان آن­ها و محدودیت­های مربوط به هر مفهوم را به روشنی مشخص کرد. واژه "رسمی" در تعریف به این معنا است که مفاهیم و روابط موجود در یک حوزه باید به شیوه­ای قابل فهم برای رایانه بیان شوند. از آنجا که هستی­شناسی­ها از زبان و قواعد و استانداردهای خاص خود استفاده می­کنند، اطلاعات آن­ها برای رایانه معنادار است. تا آنجا که حتی امکان استنتاج و کشف دانش را نیز برای رایانه فراهم می­نمایند. عبارت "به اشتراك گذاشته شده" در این تعریف به این معنی است که هستی­شناسی باید بتواند امکان تعامل و تبادل دانش را میان رایانه­ها و نظام­های اطلاعاتی مختلف برقرار سازد.
Astaraki آفلاين است   پاسخ با نقل قول
از Astaraki تشكر كرده اند:
mostafa_mit (۰۲-۲۰-۱۳۹۱), sahar-sahra (۰۲-۸-۱۳۹۲)
قديمي ۰۵-۴-۱۳۹۰, ۰۱:۰۲ بعد از ظهر   #3 (لینک دائم)
عضو جدید
 
آواتار fathian
 
تاريخ عضويت: مرداد ۱۳۹۰
پست ها: 1
تشكرها: 0
0 تشكر در 0 پست
پيش فرض

لو (2006) معتقد است انتولوژی، توصیفی واضح و رسمی برای تعریف یک پایگاه دانش شامل مفاهیم (کلاس‌‌ها) در حوزه موضوعی، «نقشها » (رابطه‌ها یا اسلات‌ها) بین نمونه های مفاهیم، محدودیتهای مربوط به رابطه‌ها (یا چهریزه‌ها )، همراه با یک مجموعه از عناصر و اعضا (یا نمونهها) است که یک پایگاه دانش را تعریف میکند. مفاهیم برای انتولوژی ها اهمیت ویژه ای دارند و نقشها، رابطه‌های میان مفاهیم و نمونه‌ها را توصیف می‌کنند. انتولوژی هاامکان ایجاد فهم مشترک معنایی از اطلاعات، توصیف فرضیات به صورت واضح و صریح، تمایز دانش حوزه ای از دانش کاربردی، ارائه تعریف‌های واضح و روشن از واژه‌ها و استنتاج دانش مربوط به قواعد تعیین شده را فراهم می‌کنند. در حوزه علوم رایانه نیز انتولوژی با چهار عنصر (A، F، R، C) تعریف می‌شود (شمسفرد و عبدالهزاده بارفروش، 1381):
-C: مجموعه مفاهیم موجود در جهان مدل شده است.
-R: مجموعه روابط میان مفاهیم است و به دو زیرمجموعه مجزای RT و RN افراز می‌شود.
-RT مجموعه روابط طبقه ای میان مفاهیم است که سلسله مراتب شمول را ایجاد می کند و دودویی می باشد.
-RN مجموعه روابط غیر طبقه ای است که ممکن است n تایی نیز باشد (1≤ n)
-F: مجموعه تصریحات هستی شناسی در مورد مفاهیم و روابط آن ها است و خود به دو زیرمجموعه FT و FN افراز می شود:
-FT مجموعه تصریحات هستی شناسی درباره روابط طبقه‌ای مفاهیم است. به عبارت دیگر، سلسله مراتب شمول را نشان می دهد.
-FN مجموعه تصریحات هستی‌شناسی درباره روابط غیرطبقه ای مفاهیم است.
-A: مجموعه اصول بدیهی (آکسیوم‌ها) در هستی‌شناسی است که به زبان منطق بیان می‌شود.
......
شمس‌فرد، مهرنوش؛ عبداله‌زاده بارفروش، احمد (1381). استخراج دانش مفهومی از متن با استفاده از الگوهای زبانی و معنایی. تازه‌های علوم شناختی، 4 (1)، 48- 66.
Lu, Q. (2006). OntoKBEval: A support tool for OWL Ontology evaluation. Unpublished master’s thesis, Concordia University, Montreal, Quebec, Canada.
fathian آفلاين است   پاسخ با نقل قول
قديمي ۰۲-۲۰-۱۳۹۱, ۰۴:۱۳ بعد از ظهر   #4 (لینک دائم)
عضو جدید
 
آواتار mostafa_mit
 
تاريخ عضويت: آذر ۱۳۹۰
پست ها: 1
تشكرها: 3
0 تشكر در 0 پست
پيش فرض

ممنونم !
مطالبتون واقعا عالی بود
مرسییییییی
mostafa_mit آفلاين است   پاسخ با نقل قول
قديمي ۱۲-۳-۱۳۹۱, ۰۱:۴۲ بعد از ظهر   #5 (لینک دائم)
عضو جدید
 
آواتار beti66
 
تاريخ عضويت: بهمن ۱۳۹۱
پست ها: 2
تشكرها: 0
0 تشكر در 0 پست
Question

نقل قول:
نوشته اصلي بوسيله Reyhane نمايش پست
هستی شناسی مبحثی میان­رشته­ای است که با رشته­های مهندسی رایانه، هوش مصنوعی، زبانشناسی، فلسفه، کتابداری و اطلاع­رسانی، علوم شناختی و ... ارتباطی بسیار نزدیک دارد. واژه هستی­شناسی اولین بار در رشته فلسفه مطرح شده است. این مبحث به عنوان یکی از مهم­ترین شاخه­های رشته فلسفه، به مطالعه وجود و هستی اشیا و موجودیت­های جهان از طریق رده­بندی جامع آن­ها می­پردازد. کل هستی متشکل از موجودیت­هایی است که به نحوی در ارتباط مفهومی با یکدیگرند. این ارتباط­ها، شبکه­ای در هم تنیده از مفاهیم را تشکیل می­دهند که کل آن تصویری از هستی را متبادر می­سازد. به دلیل نیاز به ابزاری برای طبقه­بندی مفاهیم، متخصصان هوش مصنوعی در دهه 90 با وام­گیری مفهوم هستی­شناسی از رشته فلسفه، به توصیف مفاهیم پرداختند. از این طریق، مفهوم هستی­شناسی به حوزه­های دیگر مانند کتابداری، وب معنایی، سیبرنتیک، زبانشناسی، پردازش زبان طبیعی و ... نیز راه یافت.

هدف اصلی هستی­شناسی­ها به عنوان ابزارهای معنایی، ایجاد تصویری از حوزه­ای موضوعی شامل مفاهیم و روابط میان آن­ها در آن حوزه است. مشهورترین تعریف هستی­شناسی در هوش مصنوعی را گروبر (۱۹۹۳) ارائه نموده است. "هستی شناسی، تعریف واضح و رسمی یک مفهوم­سازی به اشتراک گذاشته شده است". بنابراین مفهوم­سازی، گام اول در طراحی هستی­شناسی است. به این معنی که لازم است به عنوان یکی از مهم­ترین مراحل طراحی هستی­شناسی، مفاهیم موجود در حوزه موضوعی، روابط معنایی میان آن­ها و محدودیت­های مربوط به هر مفهوم را به روشنی مشخص کرد. واژه "رسمی" در تعریف به این معنا است که مفاهیم و روابط موجود در یک حوزه باید به شیوه­ای قابل فهم برای رایانه بیان شوند. از آنجا که هستی­شناسی­ها از زبان و قواعد و استانداردهای خاص خود استفاده می­کنند، اطلاعات آن­ها برای رایانه معنادار است. تا آنجا که حتی امکان استنتاج و کشف دانش را نیز برای رایانه فراهم می­نمایند. عبارت "به اشتراك گذاشته شده" در این تعریف به این معنی است که هستی­شناسی باید بتواند امکان تعامل و تبادل دانش را میان رایانه­ها و نظام­های اطلاعاتی مختلف برقرار سازد.
سلام
ممنون بایت مطالب خیلی خوبتون
من یه چندتا سوال دارم که نتونستم جایی جوابشون رو پیدا کنم
1. اولین کسی که واژه آنتولوژی و مفاهیم اون رو در زمینه علم هوش مصنوعی وارد کرد کی بود؟
2. افراد معروف و سرشناس تو این حوزه چه کسانی هستن؟
3. سایتی هست که اطلاعات روز در مورد آنتولوژی و روش های جدید استخراج خودکار اونجا باشه و بشه سوالات خاص تو این زمینه رو اونجا مطرح کرد؟

لطفا هلپ مییییییییییییی

راستی یه انتقاد هم از ساییتون دارم!
بر خلاف سایت های مشابهش خیییییلیییییی دیر لود میشه!
beti66 آفلاين است   پاسخ با نقل قول
قديمي ۱۲-۶-۱۳۹۱, ۰۱:۰۴ بعد از ظهر   #6 (لینک دائم)
عضو جدید
 
آواتار beti66
 
تاريخ عضويت: بهمن ۱۳۹۱
پست ها: 2
تشكرها: 0
0 تشكر در 0 پست
Unhappy

اینجا هیچکی نیست جواب منو بده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟:2 0:
beti66 آفلاين است   پاسخ با نقل قول
پاسخ



كاربران در حال ديدن تاپيک: 1 (0 عضو و 1 مهمان)
 

قوانين ارسال
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is فعال
شکلکها فعال است
كد [IMG] فعال است
كدهاي HTML غير فعال است
Trackbacks are فعال
Pingbacks are فعال
Refbacks are فعال




زمان محلي شما با تنظيم GMT +3.5 هم اکنون ۰۲:۴۳ بعد از ظهر ميباشد.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.1.0 ©2007, Crawlability, Inc.

Teach and Learn at Hexib | Sponsored by www.Syavash.com and Product In Review

استفاده از مطالب انجمن در سایر سایت ها، تنها با ذکر انجمن هوش مصنوعي به عنوان منبع و لینک مستقیم به خود مطلب مجاز است

Inactive Reminders By Icora Web Design