لو (2006) معتقد است انتولوژی، توصیفی واضح و رسمی برای تعریف یک پایگاه دانش شامل مفاهیم (کلاسها) در حوزه موضوعی، «نقشها » (رابطهها یا اسلاتها) بین نمونه های مفاهیم، محدودیتهای مربوط به رابطهها (یا چهریزهها )، همراه با یک مجموعه از عناصر و اعضا (یا نمونهها) است که یک پایگاه دانش را تعریف میکند. مفاهیم برای انتولوژی ها اهمیت ویژه ای دارند و نقشها، رابطههای میان مفاهیم و نمونهها را توصیف میکنند. انتولوژی هاامکان ایجاد فهم مشترک معنایی از اطلاعات، توصیف فرضیات به صورت واضح و صریح، تمایز دانش حوزه ای از دانش کاربردی، ارائه تعریفهای واضح و روشن از واژهها و استنتاج دانش مربوط به قواعد تعیین شده را فراهم میکنند. در حوزه علوم رایانه نیز انتولوژی با چهار عنصر (A، F، R، C) تعریف میشود (شمسفرد و عبدالهزاده بارفروش، 1381):
-C: مجموعه مفاهیم موجود در جهان مدل شده است.
-R: مجموعه روابط میان مفاهیم است و به دو زیرمجموعه مجزای RT و RN افراز میشود.
-RT مجموعه روابط طبقه ای میان مفاهیم است که سلسله مراتب شمول را ایجاد می کند و دودویی می باشد.
-RN مجموعه روابط غیر طبقه ای است که ممکن است n تایی نیز باشد (1≤ n)
-F: مجموعه تصریحات هستی شناسی در مورد مفاهیم و روابط آن ها است و خود به دو زیرمجموعه FT و FN افراز می شود:
-FT مجموعه تصریحات هستی شناسی درباره روابط طبقهای مفاهیم است. به عبارت دیگر، سلسله مراتب شمول را نشان می دهد.
-FN مجموعه تصریحات هستیشناسی درباره روابط غیرطبقه ای مفاهیم است.
-A: مجموعه اصول بدیهی (آکسیومها) در هستیشناسی است که به زبان منطق بیان میشود.
......
شمسفرد، مهرنوش؛ عبدالهزاده بارفروش، احمد (1381). استخراج دانش مفهومی از متن با استفاده از الگوهای زبانی و معنایی. تازههای علوم شناختی، 4 (1)، 48- 66.
Lu, Q. (2006). OntoKBEval: A support tool for OWL Ontology evaluation. Unpublished master’s thesis, Concordia University, Montreal, Quebec, Canada.
|