دوستان عزیزم سلام.
خیلی دلم برای این سایت مفید تنگ شده بود.
بعد از غیبت طولانی که داشتم، دوباره برگشتم تا در خدمتتون باشم و از معلومات شما دوستان خوبم استفاده کنم. در این تاپیک قصد دارم به معرفی نهان نگاری دیجیتال بپردازم، امیدوارم براتون مفید باشه
مقدمه و تاریخچه:
در زمان های قدیم هنگام جنگ، سر سربازان را تراشیده و پیامهای سری را روی سر آنان مینوشتند، سپس منتظر می ماندند تا موی سر آنها رشد کرده و آنان را برای رساندن پیام اعزام می کردند یا از روش های دیگری مانند نوشتن مطالب با آب پیاز بهره می گرفتند. با پیشرفت تکنولوژی استفاده از این روش ها اصلا کارامد نبود پس با توجه به نیاز زمانه روش های نهان نگاری دیجیتال(Digital watermarking) برای ارسال پیام های سری مورد استفاده قرار گرفتند. نهان نگاری دیجیتال روشی برای مخفی سازی داده است که امنیت دادههای چند رسانه ای(Multimedia) را تضمین میکند. و در این روشها یک نهان نگاره(Watermark) (که میتواند تصویر یا داده دیجیتال باشد) درون یک محتوای دیجیتال ذخیره میشود. در روشهای نهان نگاری دیجیتال، فقط نهان نگاره دارای اهمیّت است. امّا در برخی کاربردهای خاص، مثل سیستمهای تصویرپردازی نظامی و پزشکی یا کاربردهای قضایی، علاوه بر نهان نگاره، بازیابی تصویر اصلی(Original image) هم از اهمیّت زیادی برخوردار است. مثلا در تصاویر ماهواره ای که در کاربردهای نظامی استفاده می شوند علاوه بر اطلاعات سری، داشتن تصویر دقیق از مواضع و تجهیزات دشمن حائز اهمیت است. برای این منظور پس از استخراج(Extraction) نهان نگاره بایستی تصویر اصلی بازیابی شود به گونه ای که این تصویر با تصویر میزبان، معادل باشد. در این تاپیک قصد داریم ابتدا به معرفی نهان نگاری دیجیتال بپردازیم و برخی از دسته بندیهای روشهای مختلف نهان نگاری دیجیتال را بررسیکنیم. سپس بعضی از کاربردهای آن را معرفی کرده و در نهایت تعدادی از مقالاتی را که با موضوع نهان نگاری دیجیتال هستند در اختیار شما دوستان خوبم قرار میدم.
نهان نگاری دیجیتال:
در سالهای اخیر رشد چشمگیر شبکههای کامپیوتری موجب تسهیل در انتشار دادههای چند رسانهای مثل تصویر، ویدئو، صدا و ... شده است. دادههای چند رسانه ای میتوانند به آسانی کپی شده و بدون موافقت مالک در اینترنت منتشر شوند. راههای متفاوتی برای جلوگیری از وقوع این مشکلات وجود دارد، یکی از این روشها، نهان نگاری دیجیتال میباشد. در این روشها یک نهان نگاره (که میتواند علامت تجاری(Logo)، امضای دیجیتال(Digital signature) و ... باشد) درون تصویر میزبان درج شده و تصویر نهان نگاری شده(Watermarked image) به دست میآید. سپس این تصویر میتواند منتشر گردد. به این ترتیب مالک تصویر میتواند تصویر مشکوک را به وسیله بازیابی نهان نگاره از تصویر نهان نگاری شده، اثبات کند. هدف اصلی نهان نگاری دیجیتال، درج(Embedding) اطلاعات نهان نگاره به صورت نامرئی و معولا مقاوم، در محتوای دیجیتال است. واژه نهان نگاره، اوّلین بار توسّط آقای Trikel در سال 1993 به کار برده شد.